1. Този форум използва бисквитки. С посещаването му, Вие се съгласявате с метода ни на тяхното използване. Научете повече.

ЗА БЕЗПАРТИЙНО УПРАВЛЕНИЕ,ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИЗБОР И МАЖОРИТАРНАТА СИСТЕМА

Дискусия в 'Идеология', започната от Antoaneta, 22 Окт 2015.

 1. Antoaneta

  Antoaneta New Member

  Приятели,
  Идеята ни е управляващата администрация на държавата да се сформира не по партийни листи и интереси от послушни марионетки, корумпирани и подчинени на чужди интереси, а директно от средите на учители, лекари, металурзи, машиностроители, корабостроители, миньори, енергетици и т.н., които най-добре познават нуждите на масата хора в своята дейност, знаят как и от какво се нуждае тяхната сфера в икономиката, за да е успешна и да се развива, затова Ради нарече тази алтернатива Професионална изборна система. Но често думата не се разбира в истинския й смисъл, защото като много други е девалвирано значението й, може заедно да предлагате и друга подходяща дума.
  Идеята не цели да унищожи демокрацията, а точно обратното - да я върне наистина в ръцете на демоса, който сега е принизен до статута на феодално крепостничество, участващо в някакъв фарс на избори, които нищичко не променят, освен да го смажат още повече с небивали закони и подзакончета, с които се подмениха и конституцията, и морала, и държавността у нас.

  Това е простичка система:

  1. Явен мажоритарен избор на доказали се като съзидателни личности, изявени всеки в своята област (отрасъл, професия, гилдия) като знаещи и можещи хора с отлични организаторски умения. Те са онези творчески и действени личности, които не биха плюли на дългогодишния си авторитет, за да се продадат за жълти стотинки, които искат и имат визия как може да заработи и какво е нужно да си стъпи на краката техният отрасъл, тяхната наука, тяхната родина. За които парите не са самоцел, а средство да създадат и върнат престижа на собствената си професионална гилдия.
  2. Всеки от тях се подбира и предлага първо във "вътрешен" избор в самата гилдия, от всички, работещи в дадената професия. Те са, които имат и правото да отзоват своя избраник при първите признаци за неуспешна работа в управлението на държавата.
  3. Професионалното израстване и постоянно усъвършенстване като мотивация за всеки член на обществото, би изхвърлило от съзнанието ни сегашната опростачена и изкривена до безумие идея, че всеки прост, неук, никога не работил и нищо не създал в живота си човек, само с незнайно как натрупани пачки, би могъл да попадне в управлението на държавата.
  4. Полуавтономността на всеки професионален сектор, може да включва много положителни за участващите в него хора.
  Например - стриктен и открит отраслов бюджет, който вътрешното общо събрание на отрасъла може да разпределя по свое усмотрение, като да речем - 30% отива в държавния бюджет за всеобщи нужди от всеки отрасъл, а останалите 70% могат да се разпределят за профилактика на здравето на всички в този отрасъл, за пенсионни добавки според печалбата за всеки пенсионер от същия отрасъл, за обучение на кадри в собствени профилирани училища за нуждите на отрасъла, за иновации и развитие и т.н.
  5. Уважаваните и избрани директно от колегите си в управлението на държавата хора, ще са задължени във всеки един момент да отговарят пред избирателите си за действия и бездействия, корупция, безотговорност и т.н. Тоест контролът над политическите изяви на избраниците ще е постоянен и тотален. И провалил се избраник, няма да има право да заема повече висша длъжност, а ще трябва да работи сред излъганите си колеги. Това е страшно наказание за дълъг период, което би довело до съзнателен самоконтрол и висок морал на избрания човек. Да, така е правилно, отговорността е огромна и затова им се плаща на тези в управлението съответното възнаграждение.
  6. Така избраните мажоритарно и явно личности, които поставим в администрацията, ще защитават успешно интересите на собствената си гилдия, в министерството, отговарящо за нея. А не учител да представлява земеделците, търговец - машиностроителите, туристически спец учителите и т.н. Във всеки отрасъл, зад всеки кандидат ще стоят хора, които могат да оценяват действията му, защото са от същата сфера на дейност, познават проблемите и могат да му подават компетентни решения, които да предлага като закони и ще работят усилено за прилагането на собствените си закони и идеи в практиката.

  Не знам дали усещате накъде бия, но ако задейства такъв начин на изборност на управленските кадри, ние няма да се нуждаем от сбирщината в парламента, а ще сформираме истинско Народно събрание. Хора, подбрани, отговорни, знаещи какво точно да направят и много внимаващи да не се натопят в помията или да се продадат на корпоративни интереси, защото ще изхвърчат на мига и никога повече няма да върнат доброто си име и авторитет сред своята гилдия.

  В момента ни насаждат само задължения, тогава ще имаме истински права. Щом дейността ни е свързана с даден отрасъл, ние ще се стремим да го развиваме и правим печеливш по възможно най-добрия начин.
  Ако в даден момент решим да сменим отрасъла, ще имаме пълна свобода да изберем, ще ни остане трудовият стаж там, но ще учим и работим отново до изграждането на висок професионализъм и възможност изявим ли таланта си на организатори и професионалисти някога да бъдем издигнати с уважение до отговорността да работим за цялата си държава.
  От дете до смъртта си човек винаги ще има възможност да учи, да се развива, да сътворява живота си по най-добрия за него начин, до ниво, което го удовлетворява, а най-амбициозните ще знаят, че първо трябва да се докажат в собствената си среда, за да имат шанса да достигнат и най-високото уважение в една такава държава - да управляват ресурсите й и направляват живота на цял народ.

  Сега си задайте въпроса - защо сегашната ни политическа каста толкова се бои от мажоритарни избори. Защото се бои от компетентни лидери, неподвластни на контрола й.
  Не ми се получават кратки обясненията, дано не ви досаждам. Но с кратки описания мнозина не могат да видят голямата картина зад тях.
  Затова - задавайте въпроси и не само - мислете и измисляйте възможности, за да постигнем една нова държавност, очистена от корупция, едно разделение на властите чрез разделение в професионални сфери, пълен контрол върху всяка професионална върхушка отдолу-нагоре и крайно време - ДА ИЗХВЪРЛИМ СТРАХА от явен вот, който днес ни ужасява от заплахи за загуба на работа или натиск на шефа, или спор с близки и познати.
  Догмата, че нищо не може да се промени отдолу, манипулацията, че не може да има демокрация без партийна система - това е най-голямата лъжа, на която сме подвластни (след парите).
  В момента каквито и закони да приемат в НС - всички те са насочени за опазване правата на върхушката и още по-голям натиск върху мнозинството чрез правила и закони, които ни убиват, крадат правата ни, докарват ни до лудост от бедност и безизходица. Цялата неработеща и взаимно изключваща се купчина закони подлежи на пълна ревизия или изработване на съвсем нова законова база в бъдеще.
  Дерзайте:Няма нещо, измислено от човек, което Човек да не може да промени! Ние всички заедно сме Човеците!

  В приложения файл ви предлагам система на управление, използваща съгласие за вземане на решения между равностойни индивиди, може да ви заинтригува.
  http://www.lifeaftercapitalism.info/communityvisions/35-community/232-sociocracy
   

Сподели Страницата